Održano predstavljanje knjiga P. Judsona “The Habsburg Empire” i M. Cornwalla i J.P. Newmana, “Sacrifice and Rebirth. The Legacy of the Last Habsburg War”

Doktorski studij Hrvatska moderna i suvremena povijest u europskom i svjetskom kontekstu — u suradnji s projektom Tranzicija hrvatskih elita iz Habsburške Monarhije u jugoslavensku državu — organizirao je predstavljanje knjiga P. Judsona The Habsburg Empire. A New History (Harvard University Press, 2016) i M. Cornwalla i J. P. Newmana (ur.) Sacrifice and Rebirth. The Legacy of the Last Habsburg War (Berghahn Books, 2016).

 

Predstavljanje je održano u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak, 24. ožujka 2017. u 9.30 sati.

 

Promociju knjiga moderirala je Iskra Iveljić, koja je predstavila autore i uvodno govorila o njihovim knjigama. O knjizi Pietera Judsona The Habsburg Empire dodatno su izlagali Filip Šimetin Šegvić i Drago Roksandić, a o knjizi Marka Cornwalla i Johna Paula Newmana Sacrifice and Rebirth Nikola Tomašegović. O svojim su knjigama zatim govorili i autori, P. Judson i M. Cornwall, a nakon toga su uslijedila pitanja i komentari iz publike.

 

S obzirom da je riječ o međunarodno važnim autorima i knjigama, predstavljanje je bilo odlično posjećeno i izazvalo znatan interes među studentima povijesti, doktorandima i povjesničarima, kao i drugim znanstvenicima s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Napominjemo da je u predstavljanju sudjelovalo četvero članova projekta Tranzicija hrvatskih elita iz Habsburške Monarhije u jugoslavensku državu: Pieter Judson (konzultant), Mark Cornwall, Iskra Iveljić i Nikola Tomašegović, dok su ga aktivno pratili i drugi članovi projekta: Žarko Lazarević, Božena Vranješ-Šoljan, Ida Ograjšek-Gorenjak i Branimir Janković.

 

Istog dana je, odmah nakon predstavljanja, održan najprije projektni sastanak, a zatim i javno predstavljanje projekta Tranzicija hrvatskih elita iz Habsburške Monarhije u jugoslavensku državu.